Μέτρα για να σταθεί ξανά στα πόδια της η Νεάπολη

syskepsi

syskepsi

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Ιουλίου στη Νεάπολη, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου, του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ, των βουλευτών Σταύρου Αραχωβίτη και Θανάση Δαβάκη, του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, του δημάρχου Μονεμβασίας Ηρακλή Τριχείλη, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Ηλία Στρατηγάκου και των περιφερειακών συμβούλων Ματούλας Μπελεγρή και Σταύρου Χρυσαδάκου.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ρεαλιστική αξιολόγηση της κατάστασης που αφήνουν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές και η δρομολόγηση μέτρων άμβλυνσης των επιπτώσεων και επούλωσης των πληγών για το περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι:

· Θα υπάρξει απόφαση για άμεση καταβολή έκτακτου βοηθήματος στους πληγέντες κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών.

· Θα προχωρήσει άμεσα η εκτίμηση και εξατομίκευση των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εκτιμάται ότι έχουν καεί 35.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και έχουν πληγεί 25.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, κυρίως ελαιοκαλλιέργειας.

· Για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, την ηρτημένη παραγωγή, αλλά και σε αρδευτικά δίκτυα και υποδομές, θα καταρτιστεί φάκελος για να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να επιτραπεί η αποζημίωση των πληγέντων με τη διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ).

· Ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει κανονικά στην αποζημίωση του ζωϊκού κεφαλαίου που έχει καταστραφεί, των μελισσοσμηνών κλπ.

Ο κ. Αποστόλου ανέλαβε επίσης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, να έρθει σε συνεννόηση με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία ώστε:

· Να πραγματοποιηθούν σε σύντομο διάστημα οι κατάλληλες και απαραίτητες εργασίες πρόληψης στις κατεστραμμένες περιοχές (ειδικά φράγματα κλπ) που θα αποτρέψουν φαινόμενα πλημμυρών και κατολισθήσεων λόγω της αποψίλωσης του δάσους.

· Να μελετηθεί το ενδεχόμενο να κηρυχθεί πυρόπληκτη η περιοχή και να ενισχυθεί η αποκατάσταση καμμένων σπιτιών.

Δεσμεύθηκε, τέλος, ότι θα παρακολουθεί από κοντά, ο ίδιος προσωπικά, την πορεία των δράσεων για την επούλωση των πληγών που αφήνει πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά.

πηγή φωτο: adelinfm.blogspot.gr/