327 εκατ. απαιτεί η Κομισιόν από 700.000 Έλληνες αγρότες

Eyropi - sima euro

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος”, τον λογαριασμό ύψους 327 εκατ. ευρώ από το “πακέτο Χατζηγάκη” με τις παράνομες αποζημιώσεις θα κληθούν να πληρώσουν 700.000 αγρότες, σύμφωνα με ντιρεκτίβα της Κομισιόν. Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για τη μείωση του προστίμου και την εξαίρεση συνταξιούχων και μικρών αγροτών.

Το ποσό αφορά χρήματα που δόθηκαν παράνομα ως αποζημιώσεις στις αρχές του 2009 σε 724.000 αγρότες, σε μία προσπάθεια της τότε κυβέρνησης Καραμανλή να εκτονώσει τις κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ. Η παρανομία εντοπίζεται στο ότι η Κομισιόν επιτρέπει στα κράτη-μέλη να αποζημιώνουν για καταστροφές μόνο άνω του 30% της ηρτημένης παραγωγής, όταν στην Ελλάδα οι τότε ζημιές δεν ξεπερνούσαν το 10%-20%.

Το Ευρωπαικό Δικαστήριο εκδίκασε το ελληνικό αίτημα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης και απέρριψε πανηγυρικά την ελληνική αίτηση.

Την ίδια ώρα, τα συνολικά πρόστιμα που αφορούν σε παράνομες κρατικές ενισχύσεις ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά η Κομισιόν απαιτεί να τα ανακτήσει η Ελλάδα, ειδάλλως απειλείται με μεγάλα πρόστιμα.

Παράλληλα, η χώρα καλείται να επιστρέψει στην ΕΕ περί το 1,3 δισ. ευρώ που αφορά στις λεγόμενες “δημοσιονομικές διορθώσεις”. Μάλιστα, υποθέσεις ύψους σχεδόν 600 εκατομμυρίων ευρώ έχουν τελεσιδικήσει.

(με πληροφορίες από το ethnos.gr)