Δήμος Σπάρτης: 36,2 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός 2016

Apostolakos Dimitris

Apostolakos Dimitris

Κατά πλειοψηφία πέρασε στο χθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός του δήμου Σπάρτης για το 2016. Μόνο στήριγμα στην πλειοψηφούσα παράταξη Βαλιώτη η «Ελπίδα» του Χρήστου Αλεξάκου, καθώς η υπόλοιπη αντιπολίτευση καταψήφισε σύσσωμη.

Κατά την εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Αποστολάκος εξέθεσε εν τάχει την επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση, κάνοντας λόγο για κρίση σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, για να μιλήσει στη συνέχεια για τα του δήμου. Περικοπή πόρων, «πάγωμα» προσλήψεων, καθυστερήσεις στα ευρωπαϊκά προγράμματα, φορολογία 26% επί των δημοτικών εσόδων (ενοίκια, τόκοι καταθέσεων κλπ) συνιστούν κατά τον ίδιο ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο, εντός του οποίου ήταν υποχρεωμένη να κινηθεί η κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Αναλυτικότερα, ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός του δήμου για το 2016 ανέρχεται σε 36.249.659,38 ευρώ. Από αυτό το ποσό, το 32,8% αφορά στις επενδύσεις, το 9,8% στην πρόνοια και την κοινωνική πολιτική, το 3% στα σχολεία, το 4,3% σε αποδόσεις σε Νομικά Πρόσωπα και συλλόγους, το 37,75% σε λειτουργικά έξοδα, ενώ 0,41% είναι το αποθεματικό.

Τόσο ο κ. Αποστολάκος όσο και ο κ. Βαλιώτης στη συνέχεια, ο οποίος αναφέρθηκε και σε άλλες μειώσεις των δημοτικών πόρων όπως η ΣΑΤΑ (το μερίδιο δηλαδή της τοπικής αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), παραδέχτηκαν ότι πρόκειται για προϋπολογισμό φτώχειας, έκαναν εντούτοις ειδική αναφορά στην πρόθεση του δήμου αφενός να μη μειώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, αφετέρου να σταθεί στο πλευρό ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Φαίνεται πάντως ότι δεν έπεισαν τους συναδέλφους τους της μειοψηφίας, οι οποίοι αποδέχθηκαν μεν την ύπαρξη δεσμευτικών οικονομικών συνθηκών που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, ωστόσο δεν υπερψήφισαν. Ο Στ. Αργειτάκος επικαλέστηκε μεταξύ άλλων και τις σοβαρές ενστάσεις του στο τεχνικό πρόγραμμα για να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, ο Δ. Λεβεντάκης εκτίμησε ότι αυτός σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, ενώ ο ανεξάρτητος πλέον Αλ. Βουνάσης θεωρεί ότι επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι», κατηγορώντας για ευχολόγια και αθετημένες προεκλογικές δεσμεύσεις την παράταξη Βαλιώτη. Ο μόνος που επιφυλάχθηκε για τη στάση του στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού ήταν ο Π. Κουμουνδούρος, ο οποίος επί του παρόντος καταψήφισε, αφού εντόπισε παντελή έλλειψη αναπτυξιακών στόχων.