4η Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

pagkomia imera kata tou karkinou

pagkomia imera kata tou karkinou

Ως παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου έχει καθιερωθεί η 4η Φεβρουαρίου.

Σήμερα περισσότεροι από 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρκίνο, εκ των οποίων τα 4 εκατομμύρια είναι πρόωροι θάνατοι ατόμων ηλικίας μεταξύ 30 και 69 ετών.

Η εκστρατεία ενημέρωσης κάθε χρόνο δίνει έμφαση στην πρόληψη αλλά και στη διαπίστωση ότι το 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν με κάποιες προϋποθέσεις, όπως φυσική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και αποφυγή του τσιγάρου.

Σε συνέντευξη τύπου με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Νικόλαος Κορδιολής, έθεσε την οικονομική διάσταση του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι “η φτώχεια αποτελεί κακό προγνωστικό παράγοντα για την υγεία” και αυτό, όπως είπε, καταδεικνύεται από σχετικές μελέτες που αποδεικνύουν τις ανισότητες κατεξοχήν στον χρόνο επιβίωσης θεραπευμένων καρκινοπαθών.

“Ο καρκίνος δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μόνο από την ιατρική επιστήμη. Στην καταπολέμησή του πρέπει και μπορούν να συμβάλουν όλοι, πολίτες και κράτος.

Οι αιτίες και οι επιπτώσεις της νόσου μπορούν να αντιμετωπιστούν ή να αμβλυνθούν αντίστοιχα με την κινητοποίηση της κοινωνίας και της Πολιτείας. Συντονισμένη δράση απαιτείται για να ενθαρρυνθεί ο καθένας μας να κάνει υγιεινές επιλογές στην καθημερινή ζωή του, όπως είναι η αποφυγή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή, η φροντίδα για τακτική σωματική άσκηση, η σωστή προστασία από τον ήλιο και η προστασία από καρκινογόνους ιούς.

Από την άλλη το κράτος οφείλει να φροντίσει για μία καθαρή ατμόσφαιρα με το να προχωρήσει άμεσα στην αναθεώρηση της πολιτικής ελεύθερης κυκλοφορίας αυτοκινήτων στις μεγάλες πόλεις -με ιδιαίτερη επικέντρωση στα αυτοκίνητα μεγάλης ηλικίας και σ’ όσα κινούνται με πετρέλαιο- αλλά και στην άμεση λήψη μέτρων για μείωση της αιθαλομίχλης από την καύση των τζακιών (σημαντικός καρκινογόνος παράγοντας), να αυξήσει τους χρόνους και τους χώρους άθλησης, να περιορίσει δραστικά την κυκλοφορία τροφίμων με υψηλές ποσότητες ζάχαρης ή λιπαρών, να προωθήσει τη μεσογειακή διατροφή, να εντείνει την αντικαπνιστική εκστρατεία κ.ά.”, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, διευθυντής Κλινικής Μαστού και Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας Χ.Τ. στο Νοσοκομείο “Ο Άγιος Σάββας” και πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

“Και ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί μία προσέγγιση που σώζει ζωές από πρόωρη απώλεια, αφού είναι αποτελεσματική σε πολλούς από τους πιο συχνούς καρκίνους (πχ μαστού, προστάτη, παχέος εντέρου, δέρματος, τραχήλου μήτρας, στόματος), η παρέμβαση της Πολιτείας εξαντλείται σε παραινέσεις και σε ταμειακές διευκολύνσεις.

Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν οργανωμένα προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης για όλους τους συμπολίτες μας και να στηριχθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες φορέων της κοινωνίας των πολιτών. Παράδειγμα το μεγάλο έργο που πραγματοποιεί η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία τα τελευταία δέκα χρόνια για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, έχοντας πραγματοποιήσει δωρεάν μαστογραφικούς ελέγχους σε περισσότερες από 56.000 γυναίκες, τους περισσότερους με τις κινητές μονάδες της, που έχουν επισκεφθεί 210 περιοχές σ΄ όλη τη χώρα. Με βάση τα στοιχεία τις τελευταίας πενταετίας, 600 περιπτώσεις είχαν ύποπτα ευρήματα που έχρηζαν πρόσθετου ελέγχου και βιοψίας”, επεσήμανε ο κ. Φιλόπουλος, τονίζοντας πως ούτε οικονομικά επιβλαβής ούτε δευτερεύουσα είναι η απαίτηση για μία ενεργητικά πολυεπίπεδη πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη και στη χώρα μας.

(με πληροφορίες από την efsyn.gr και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία)