Τατούλης: “Το έργο της αποκατάστασης των χωματερών θα ολοκληρωθεί και θα πληρωθεί κανονικά”

Μήνυμα προς όλες τις δημοτικές αρχές αλλά και σε όλους τους αρμόδιους φορείς ότι το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα ολοκληρωθεί και θα πληρωθεί κανονικά έστειλε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στο περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας 29 Φεβρουαρίου.

Αφού ενημέρωσε ότι η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ έχει ξεκινήσει σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, ο κ. Τατούλης εξέφρασε την απορία του γιατί «για τις παράνομες χωματερές δεν βλέπω κανέναν να ενδιαφέρεται, ούτε να μιλά, ούτε μάλιστα από τους Οικολόγους Πράσινους».

«Μας εγκαλεί η αντιπολίτευση του περιφερειακού συμβουλίου με τους “κομισάριους” της κυβέρνησης, γιατί, δεδομένης της αδυναμίας των δημοτικών αρχών, προσφερθήκαμε να λύσουμε το πρόβλημα της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ», συνέχισε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση υπό το φόβο των προστίμων ζήτησε από τους δημάρχους να υποβάλουν ένα πρόγραμμα για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων. Η πρόταση των δήμων, ωστόσο, είχε προϋπολογισμό πάνω από 100 εκατομμύρια, τα οποία ούτε υπήρχαν, αλλά και δεν ήταν επιλέξιμα για αυτό το έργο. Η κυβέρνηση τότε απευθύνθηκε στην Περιφέρεια να αναλάβει την ευθύνη. Την αναλάβαμε με επίγνωση της ευθύνης αυτής, αλλά και για να εμποδίσουμε την επιβολή των προστίμων. Από την πλευρά μας προχωρήσαμε γρήγορα το έργο, όταν οι δημοτικές αρχές δεν έκαναν τίποτα για την προσωρινή διαχείριση, ενώ όσες προσπάθειες έχουν γίνει έχουν σημαντικές ελλείψεις τόσο νομιμότητας όσο και αδειοδοτήσεων, όπως για παράδειγμα η διαχείριση δήμου που γίνεται σε περιοχή Natura».

Το έργο έχει αργήσει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον πριφερειάρχη, γιατί υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις από το ΕΠΠΕΡΑΑ για την ένταξη του έργου, για την έκδοση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και για την προέγκριση της σύμβασης. «Από την πλευρά μας τρέξαμε γρήγορα και σώσαμε το έργο. Τα capital controls επίσης καθυστέρησαν για ακόμα έξι μήνες το έργο. Ταυτόχρονα ενημερώσαμε τις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκκίνηση των εργασιών αποκατάστασης των ΧΑΔΑ ώστε να σταματήσουν τα πρόστιμα», είπε.

Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτο ΧΑΔΑ να καίγονται και να εκπέμπουν διοξίνες και μεθάνιο, αλλά και να απορρίπτεται λυματολάσπη σε αυτούς, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και απειλώντας ευθέως τη δημόσια υγεία. «Η μορφολογία άλλωστε των ΧΑΔΑ από το 2012 – 2013, που τους παραλάβαμε για αποκατάσταση, άλλαζε συνεχώς, με συνέπεια να αλλάζουν τα στοιχεία των μελετών», ανέφερε.

Ο κ. Τατούλης ρώτησε ακόμη πόσα εκατομμύρια έχει πληρώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τα πρόστιμα. «Αν έχει γίνει κάτι τέτοιο, ο υπουργός έχει προβεί σε παράβαση καθήκοντος, αφού τα πρόστιμα καταλογίζονται στους δημότες και τις δημοτικές αρχές», τόνισε.