Στο Ξηροκάμπι η 5η Γιορτή Σπόρων

Την Κυριακή 20 Μαρτίου από τις 11 το πρωί διοργανώνεται για πέμπτη χρονιά η Γιορτή Σπόρων, αυτή τη φορά στο προαύλιο του Γυμνασίου – Λυκείου Ξηροκαμπίου.
Η εκδήλωση έχει στόχο την ενημέρωση όλων για σημαντικά ζητήματα περιβάλλοντος και την έμπρακτη δράση για ελευθερία στη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των σπόρων.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, “διαπιστώνουμε την προσπάθεια των αγορών να περιορίσουν την ελευθερία στην παραγωγή της τροφής στο όνομα του κέρδους και του ελέγχου της ζωής μας. Συνειδητοποιούμε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στις επόμενες γενιές, από τις οποίες έχουμε δανειστεί τον φυσικό πλούτο, τον πλανήτη που μας φιλοξενεί. Επιλέγουμε να υπερασπιζόμαστε με το λόγο και την πράξη μας τα δημόσια αγαθά, τη συνεργασία, την αυτοοργάνωση.
Γνώση – σπορά – ελευθερία:Εάν δεν θέλουμε να χάσουμε την «ελευθερία» μας σχετικά με τη διατροφή, θα πρέπει να εργαστούμε για «γνώση» και «σπορά» κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Φέτος θα συναντηθούμε στο Ξηροκάμπι. Εκεί θα ανταμώσουμε, θα συζητήσουμε, θα ενημερωθούμε, θα ανταλλάξουμε και θα μοιράσουμε σπόρους από ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες”.

Τη φετινή εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ξηροκαμπίου, το Σύλλογο Κυριών «Η Αγία Τριάς» και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων του Ξηροκαμπίου. Υποστηρίζουν και συμμετέχουν καλλιεργητές και παραγωγοί από τη Λακωνία και τη Μεσσηνία.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα παρακάτω τηλέφωνα και e-mails: 6939361652, peripolomanis@gmail.com (Θαλής Λαδακάκος, πρόεδρος ΠΕΡΙΠΟΛΟ Μάνης), 6945389714 (Τάσος Καπετανάκος, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροκαμπίου).
Διαρκής ενημέρωση υπάρχει και στους δικτυακούς τόπους: peripolomanis.blogspot.gr και στο facebook “peripolo.manis” και “5η Γιορτή Σπόρων 2016”.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Φτάνοντας στην κεντρική πλατεία του Ξηροκαμπίου, ακολουθήστε τις πινακίδες έως το χώρο της Γιορτής.

11.00′ – 11.15′

Καλωσόρισμα από τους διοργανωτές.

11.15′ – 13.00′

Παρουσίαση θεμάτων στα περίπτερα ενημέρωσης που θα λειτουργούν στο χώρο.

  • Πώς φτιάχνουμε το σπορείο μας; Παραγωγή, συλλογή και διατήρηση σπόρων

  • Φυσική μελισσοκομία: Προϊόντα της μέλισσας – συμβουλές παραγωγής

  • Μπόλιασμα

  • Η επικαιρότητα της αποανάπτυξης, της συνεργασίας και του κοινοτισμού

Διοργάνωση εργαστηρίων για παιδιά με θέμα:

  • Δημιουργία σπορείου (οι μαθητές του γυμνασίου θα φροντίσουν το σπορείο και στη συνέχεια τα φυντάνια θα φυτευτούν σε χώρο του σχολείου)

  • Ψηφιδωτό με όσπρια

  • Δενδροφύτευση στον προαύλιο χώρο

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ανταλλαγή και διανομή σπόρων, ενώ θα προσφερθούν κεράσματα.

Παράλληλα θα συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες (όχι ρούχα και όχι τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα). Συγκεντρώνονται μόνο: τρόφιμα μακράς διαρκείας (όσπρια, ρύζι, μακαρόνια, γάλα εβαπορέ και γάλα σε σκόνη για βρέφη), ρούχα μόνο για μωρά, μπιμπερό, μωρομάντιλα, πάνες, σακίδια πλάτης, αδιάβροχα και υπνόσακοι.