41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στη Σπάρτη

festival KNE 2015 Sparti (16)

Στο πάρκο Ευαγγελιστρίας συναντήθηκαν το Σάββατο 5/9 τα μέλη και οι φίλοι της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Λακωνίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή.

Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε το εξαιρετικό και άκρως συγκινητικό μαθητικό αφιέρωμα του Κώστα, της Ευγενίας, της Γλυκερίας και της Αφροδίτης στη ζωή και το έργο του λάκωνα ποιητή της ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου.

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον γραμματέα της Επιτροπής Πελοποννήσου του ΚΚΕ Νίκο Κουτουμάνο. Ο ομιλητής ανέφερε πως “μπορεί οι φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ να συμπίπτουν με την προεκλογική περίοδο, περίοδο που οι κομμουνιστές δίνουν σκληρή μάχη για να φτάσουν όσο πιο πλατιά γίνεται οι θέσεις μας, θέσεις που αφορούν τη μοναδική ρεαλιστική πρόταση διεξόδου για τα λαϊκά στρώματα, αλλά αυτό δεν μας δυσκολεύει: εμείς ξέρουμε να πολεμάμε και να τραγουδάμε ταυτόχρονα, ιδιαίτερα εδώ, στη Λακωνία, που η πάληKoutoumanos Nikos του λαού μας για τη νέα κοινωνία είναι συνδεμένη με αμέτρητες θυσίες που μας διδάσκουν την πίστη στο δίκιο του αγώνα μας, την αντοχή και την αδιαλλαξία που πρέπει να δείχνουν οι κομμουνιστές στην πάλη για τα συμφέροντα του λαού, στην πάλη για την κομμουνιστική κοινωνία”. Τόνισε ακόμη πως “στην τεράστια αντίφαση που ζούμε σήμερα -από τη μια ανεργία, φτώχεια, πόλεμοι, παιδιά να πνίγονται στο Αιγαίο, και από την άλλη όλος αυτός ο συρφετός που κονομάει απο τον ιδρώτα αλλά και το αίμα των λαών, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, με μια λέξη οι καπιταλιστές που αρπάζουν τον πλούτο που παράγει ο εργαζόμενος λαός- μόνη λύση είναι ο δρόμος της αμφισβήτησης και της ανατροπής του σημερινού σάπιου και βρομερού καπιταλιστικού συστήματος”.

Ο κ. Κουτουμάνος άσκησε δριμεία κριτική στα υπόλοιπα κόμματα, υποστηρίζοντας πως “όλοι τους, με διαφορετική φρασεολογία, για να μπερδεύει, υπερασπίζονται το σύστημα που μας έφερε ως εδώ” και έκλεισε λέγοντας πως “σωτήρες δεν υπάρχουν. Οι λύσεις υπέρ του λαού δεν αναθέτονται σε κανέναν. Τις κάνει πράξη ο ίδιος ο λαός, με το κίνημά του”, καλώντας τον κόσμο να δώσει την ψήφο του στο ΚΚΕ “για να γίνει ο λαός κυρίαρχος της οικονομίας και της εξουσίας για μια πραγματικά αληθινή εργατική λαϊκή κυριαρχία, εξουσία”.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με συναυλία από τους Τζίνα Βελδέκη, Στέλλα Μαλαβάζου, Δημήτρη Λιόλιο και Χρήστο Αναστασόπουλο.

Στο χώρο λειτούργησε βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής.

festival KNE 2015 Spartifestival KNE 2015 Sparti (1)festival KNE 2015 Sparti (3)festival KNE 2015 Sparti (4)festival KNE 2015 Sparti (5)festival KNE 2015 Sparti (6)festival KNE 2015 Sparti (7)festival KNE 2015 Sparti (8)festival KNE 2015 Sparti (9)festival KNE 2015 Sparti (10)festival KNE 2015 Sparti (11)festival KNE 2015 Sparti (12)festival KNE 2015 Sparti (13)festival KNE 2015 Sparti (14)festival KNE 2015 Sparti (15)