412.900 ευρώ στους λακωνικούς δήμους για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση εγκρίθηκε η κατανομή 16.910.000 ευρώ σε δήμους της χώρας, αποκλειστικά για την κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, με χρέωση του λογαριασμού του υπουργείου Εσωτερικών «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Όσον αφορά στο νομό μας, 158.000 ευρώ θα λάβει ο Δ. Σπάρτης, 90.400 ευρώ ο Δ. Ευρώτα, 88.700 ευρώ ο Δ. Μονεμβασίας, 63.800 ευρώ ο Δ. Ανατολικής Μάνης και 12.000 ευρώ ο Δ. Ελαφονήσου.

Το εν λόγω ποσά μπορούν να αξιοποιηθούν από τους δήμους για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης με σκοπό την άμβλυνση των κινδύνων σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας, αλλά και για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που ενεργείται για τους ίδιους λόγους από ιδιοκτήτες σε περιβάλλοντες χώρους κατοικιών και εκτάσεις.

Επίσης, μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης κυρίως στη ζώνη μίξης δασών – πόλεων και οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών συγκροτημάτων αλλά και τη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου.

Τέλος, ενισχύεται η εθελοντική δράση, ενώ παράλληλα καλύπτονται οι ανάγκες που προκύπτουν από την έλλειψη σε εξοπλισμό, λειτουργικά έξοδα και δαπάνες μίσθωσης οχημάτων για την ενίσχυση του έργου της καταστολής ή της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.