Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες, 12 Σεπτεμβρίου, στο διοικητήριο Λακωνίας, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελου Αποστόλου, του βουλευτή κ. Σταύρου Αραχωβίτη και του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ.

Η αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα κ. Ηλίας Στρατηγάκος και υπηρεσιακοί παράγοντες ενημέρωσαν τον υπουργό για τις σοβαρές ζημιές που υπέστη από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις η Λακωνία στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στις μονάδες μεταποίησης και στον μηχανολογικό εξοπλισμό. Καταστροφές έχουν προκληθεί σε αρδευτικά δίκτυα, ποιμνιοστάσια, αγροτικές καλλιέργειες και αποθήκες, αλλά και στον μελισσοκομικό τομέα όπου οι απώλειες δυστυχώς αναμένονται τεράστιες. Η κ. Τζανετέα τόνισε επίσης τις μεγάλες ζημιές που έχει υποστεί το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, η αγροτική οδοποιία, καθώς και επιχειρήσεις, οικίες και δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης των πληγέντων οικισμών, ζητώντας να δρομολογηθούν άμεσα οι αποζημιώσεις προς τους πολίτες και η αποκατάσταση των υποδομών.

Αργότερα ο κ. Αποστόλου επισκέφθηκε τον κ. Βαλιώτη, προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές που υπήρξαν στον δήμο Σπάρτης.

syskepsi-2

Εν συνεχεία μετέβη στη Σκάλα, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ευρώτα κ. Γρυπιώτη και συμμετείχε σε ανοικτή συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής. Αργότερα βρέθηκε μαζί του σε σημεία που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία.

syskepsi-1

Ο υπουργός διαβεβαίωσε, τόσο κατά την επίσκεψή του στο διοικητήριο όσο και στη σύσκεψη της Σκάλας, ότι η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ θα είναι ταχεία και θα αφορά ολόκληρη την παραγωγή, αλλά και τον αγροτικό εξοπλισμό και υποδομές που καταστράφηκαν. Για τις ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ θα συνταχθεί φάκελος που θα υποβληθεί προς έγκριση στην ΕΕ στο πλαίσιο του Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ). Ανακοίνωσε ακόμη πως θα αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της καθυστέρησης πληρωμών ορισμένων αγροτών στον ΕΛΓΑ, ενώ τέλος θα επιδιωχθεί να καλυφθεί μέρος των αναγκαίων αποζημιώσεων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ.