Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 6 Απριλίου ο κύκλος των εκπαιδευτικών επισκέψεων στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, για την υλοποίηση της εργαστηριακής άσκησης παρασκευής σαπουνιού από ελαιόλαδο.
Η δράση διοργανώθηκε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας στο πλαίσιο της υποστήριξης της πειραματικής διδασκαλίας σε σχολεία ευθύνης του, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Η εργαστηριακή άσκηση παρασκευής σαπουνιού συνδέεται στενά με τη διδακτέα ύλη της χημείας του γυμνασίου και του λυκείου, αλλά αποτελεί και μια σημαντική και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα διεπιστημονικού – βιωματικού χαρακτήρα και περιβαλλοντικής αγωγής, για την οικονομία και την αειφορία.

sapouni EKFE (1)

Περισσότεροι από 500 μαθητές και 50 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων συμμετείχαν ενεργά στην παρασκευή σαπουνιού από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2016.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διαφορετικό μάθημα ως προς τον χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο διεξαγωγής, ενώ επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο και εντυπωσιακές δεξιότητες. Σύμφωνα με τη στοχοθεσία της διδακτικής διαδικασίας, οι μαθητές ωφελήθηκαν αποκτώντας γνώσεις, στάσεις και δεξιότητες, όπως:
• να παρασκευάζουν τα δικά τους σαπούνια, με τη βοήθεια ενήλικα
• να εξηγούν πώς δρουν τα σαπούνια βάσει της μοριακής τους δομής
• να διαπιστώσουν πως η διάλυση –μια διαδικασία της καθημερινότητάς μας– μπορεί να είναι ισχυρά εξώθερμη, άρα και επικίνδυνη
• να εφαρμόζουν κανόνες ασφαλείας στο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, στο σπίτι και οπουδήποτε χρειάζεται
• να περιγράφουν την αντίδραση σαπωνοποίησης, που συμβαίνει κατά την ανάμιξη του διαλύματος ΝαΟΗ με το ελαιόλαδο.
• να υποστηρίξουν με επιχειρήματα την ανακύκλωση των λιπών και των ελαίων, για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας, οικονομίας και αειφορικής διαχείρισης.

Η διδακτική παρέμβαση ακολούθησε βιωματικές τεχνικές “minds-on, hands-on”, με άμεση συμμετοχή των μαθητών στην κάθε φάση του πειράματος. Οι μαθητές, συνεργατικά, ως μέλη μιας ομάδας με διακριτούς ρόλους, ζύγισαν, υπολόγισαν, θερμομέτρησαν και παρασκεύασαν βήμα-βήμα ένα προϊόν υψηλής βιομηχανικής αλλά και παραδοσιακής αξίας. Απόλυτη ευθύνη ως προς το εκπαιδευτικό περιεχόμενο είχε το ΕΚΦΕ, ενώ το Μουσείο ανέλαβε να εξοπλίσει τον χώρο διεξαγωγής της εργαστηριακής άσκησης με τα απαραίτητα σκεύη, όργανα και υλικά, μεταξύ των οποίων μη βρώσιμο ελαιόλαδο, λόγω της παρέλευσης της ημερομηνίας λήξης.

Ξεχωριστή εμπειρία για διδάσκοντες και διδασκόμενους ήταν η επίσκεψη του Ειδικού Σχολείου, την Τετάρτη 6 Απριλίου. Οι μαθητές διατύπωσαν εντυπωσιακά στοχευμένες ερωτήσεις-απορίες και επέδειξαν αξιοθαύμαστη έως συγκινητική προθυμία να συμμετάσχουν σε όλες τις φάσεις της παρασκευής του σαπουνιού. Επιπλέον, ανανέωσαν το ραντεβού τους με την υπεύθυνη του ΕΚΦΕ κ. Ελένη Παλούμπα στον χώρο του εκπαιδευτηρίου τους, όπου θα παρασκευάσουν μαζί σαπούνια τα οποία θα εκθέσουν και θα διαθέσουν στο bazaar που θα οργανώσουν στο τέλος του σχολικού έτους.