Για έκτη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθούν στο Ξηροκάμπι τα εργαστήρια ελληνικής μουσικής παράδοσης και χορού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το 6ο Μουσικό Χοροστασιό “Πέτρος ο Πελοποννήσιος”. Το πρόγραμμα φέτος διαρκεί από τις 13 έως τις 16 Ιουλίου και περιλαμβάνει τη διδασκαλία από διακεκριμένους δασκάλους μουσικών οργάνων, τραγουδιού και χορού. Παράλληλα, θα μελετηθεί το έργο του μεγάλου μελωδού της βυζαντινής μουσικής Πέτρου Πελοποννησίου, στον οποίον είναι αφιερωμένα τα εργαστήρια.

Οι εργασίες του τετραήμερου θα κλείσουν την Κυριακή 16/7 με μια συναυλία στο αμφιθέατρο του Ξηροκαμπίου με τίτλο “Στα βήματα του Πέτρου, μουσικό οδοιπορικό από τους Γοράνους ως τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη”. Η καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είναι του Χρίστου Τσιαμούλη. Θα λάβουν μέρος οι καθηγητές των εργαστηρίων, χορευτικά συγκροτήματα από την περιοχή μας και η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Μέσα από τις παράλληλες δράσεις, οι μαθητές των εργαστηρίων θα γνωρίσουν την περιοχή μας και θα έρθουν σε επαφή με την παραδοσιακή οργανοποιία. Σκοπός είναι η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί και τη χειμερινή περίοδο, έτσι ώστε τα μαθήματα να προοδεύουν σταδιακά μέσα από μια μόνιμη σχέση δασκάλου-μαθητή.

Την επιμέλεια των εργαστηρίων έχει ο Χρίστος Τσιαμούλης. Διδάσκουν οι Χρίστος Τσιαμούλης (θεωρία τροπικού συστήματος [ήχος-μακάμ] – ορχήστρα), Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι), Κλεοπάτρα Βάγια (ταμπουράς, σάζι), Νικόλας Παλαιολόγος (ούτι), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Θοδωρής Τασούλας (κλαρίνο, φλογέρα), Στέλιος Κατσιάνης (λαούτο), Μαρία Θεοφανίδου (πολίτικο λαούτο – λάφτα), Στάθης Σαββίδης (μπουζούκι), Χρίστος Θεολόγος (χορούς των ελλήνων της Ανατολής).

Η διοργάνωση είναι του Παιδαγωγικού Φιλότεχνου Ομίλου Φάριδος σε συνδιοργάνωση με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης και υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής

τηλ: 6944181664 & 6987199400

www.filotexnosomilos.gr

facebook: Παιδαγωγικός Φιλότεχνος Όμιλος Φάριδος, Μουσικό Χοροστασιό