651,6 εκατ. € ο ετήσιος τζίρος για τις επιχειρήσεις της Λακωνίας

Στη Σπάρτη βρέθηκε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης, στο πλαίσιο επαφών που πραγματοποιεί η ΕΣΕΕ με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου αλλά και φορείς που μπορούν να συνδράμουν στην ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Κορκίδης συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, ενώ συναντήθηκε και με το δήμαρχο Σπάρτης B. Βαλιώτη, την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Αδ. Τζανετέα και το νέο πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λακωνίας Γ. Παναρίτη.

Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας αντάλλαξε ιδέες και προβληματισμούς σχετικά με τη διαμορφούμενη οικονομία και ανέδειξε τη συμβολή της Λακωνίας και της Σπάρτης ειδικότερα στην επιχειρηματική ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, από τα στοιχεία του μητρώου επιχειρήσεων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η περιφερειακή ενότητα Λακωνίας συγκεντρώνει 7.790 επιχειρήσεις, ενώ οι 2.179 από αυτές είναι εμπορικές.

Στο σύνολο της επιχειρηματικότητας του νομού σημαντική παρουσία κατέχει ο δήμος Σπάρτης, καθώς εκεί συγκεντρώνεται παραπάνω από το 40% των επιχειρήσεων. Αναλυτικότερα, στο δήμο Σπάρτης φαίνεται ότι το εμπόριο αποτελεί τον κυρίαρχο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, καθώς τρεις στις δέκα επιχειρήσεις είναι εμπορικές.

Επίσης, με βάση το μητρώο του 2010 το εμπόριο στο σύνολο του στην περιφερειακή ενότητα Λακωνίας συγκεντρώνει 651.655.970,24 ευρώ ετήσιο κύκλο εργασιών.

Τέλος, σε όλες τις πόλεις της Λακωνίας χωροθετούνται 1.417 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, με την κατηγορία “άλλο λιανικό εμπόριο” (στην οποία εμπεριέχονται δραστηριότητες όπως τα φωτογραφικά είδη, τα οπτικά και τα είδη λαϊκής τέχνης) να κατέχει τη σημαντικότερη θέση. Υψηλή συμμετοχή έχουν, επίσης, οι κλάδοι παντοπωλείων, τροφίμων και ένδυσης.