Lockdown στην οικονομία

stilo

γράφει η Αναστασία Κοκκόλη


Η ύφεση που παρουσίασε η οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2019 σε συνδυασμό με την εμφάνιση της πανδημίας, έφεραν τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό αλλά και στην εστίαση.

Το κλείσιμο των επιχειρήσεων και η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με τα μέτρα και τους όρους που έθεσε η κυβέρνηση, έχουν φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Σε πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών του 79,1% των επιχειρηματιών του κέντρου της Αθήνας, είτε δεν άνοιξε καθόλου την επιχείρησή του είτε ο τζίρος που έκανε κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του ήταν σχεδόν μηδενικός.

Η παραπάνω έρευνα αφορά στην περιοχή του κέντρου της πρωτεύουσας (Πλάκα, Μοναστηράκι κτλ) και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Πρόκειται για μικρές έως πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Παρόμοια όμως είναι η κατάσταση και στην υπόλοιπη χώρα. Οι επιχειρηματίες που άνοιξαν αντιμετωπίζουν με αγωνία και μεγάλη απογοήτευση τη νέα πραγματικότητα.Η οικονομική ανασφάλεια που επικρατεί, σε συνδυασμό με τους όρους που λειτουργεί η αγορά, δρουν αποτρεπτικά στον μέσο πολίτη στο να βγει από το σπίτι του και να την ενισχύσει.

Οι άλλοι μεγάλοι χαμένοι της οικονομικής κρίσης στην οποία βυθίζεται για άλλη μία φορά η χώρα, είναι οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, επισιτισμό, εστίαση, οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε δεινή θέση. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας που προωθήθηκαν από την κυβέρνηση με την ελάχιστη προστασία από το κράτος, αποτελούν τη νέα πραγματικότητα στον τομέα της εργασίας.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα έχουν πληγεί επτά στα δέκα νοικοκυριά.

Ακόμα και στη “μαύρη εργασία” η οποία αποτελεί σημαντικό μέρος της απασχόλησης η μείωση των εισοδημάτων ξεπερνά το 50%

Στο χώρο του τουρισμού, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, 225.000 εποχικοί εργαζόμενοι δεν θα εργαστούν αυτή τη σεζόν.

Στην εστίαση οι χαμένες θέσεις εργασίας φτάνουν τις 330.000.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το ισοζύγιο των ροών της μισθωτής απασχόλησης ανέρχεται μόλις στις 5.826 νέες θέσεις εργασίας γεγονός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 20ετίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνουν δώρο στους επιχειρηματίες του τουρισμού αυτό που του είχαν ζητήσει προεκλογικά και είχε δεσμευτεί ότι θα το κάνει (συνάντηση Μητσοτάκη με επιχειρηματίες της Ρόδου) δηλαδή να τους δοθεί η δυνατότητα να απασχολούν εργαζόμενους μόνο όταν τους χρειάζονται και να μπορούν να τους απολύουν όποτε θέλουν χωρίς ελέγχους. Να χρησιμοποιούν δηλαδή την εκ περιτροπής εργασία και την αναστολή εργασίας οπότε τους συμφέρει.

Τα πενιχρά βοηθήματα που έχουν δοθεί έως τώρα σε εργαζόμενους είναι ανεπαρκέστατα.

Χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν χωρίς εισόδημα με την απόφαση της κυβέρνησης να μην δοθούν χρήματα σε όσους δεν επιδοτήθηκαν με ταμείο το 2019. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτοί αποτελούν και την μεγάλη πλειοψηφία των ελαστικά απασχολούμενων.

Άλλα δύο αγκάθια είναι ότι οι εποχικοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης μόνο εάν το θελήσει ο εργοδότης και το ότι μένουν εκτός ρύθμισης οι λεγόμενοι “ενοικιαζόμενοι” δηλαδή οι εργαζόμενοι από γραφεία όπως και αυτοί που έχουν συμβάσεις ολίγων ημερών.

Για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό και την εστίαση ισχύει ότι οι εργοδότες δεν υποχρεώνονται σε επαναπρόσληψη και μόνο όσοι δεν βρουν δουλειά θα είναι δικαιούχοι ενός επιδόματος διάρκειας τριών μηνών, το οποίο θα ανέρχεται στο ύψος του επιδόματος ανεργίας και το οποίο ισούται με 399 ευρώ. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν αυτοί οι εργαζόμενοι θα έχουν δικαίωμα επιδότησης ανεργίας το χειμώνα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει ακόμα μία φορά σε περίοδο κρίσης να μειώνει μισθούς και να γενικεύει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Επιλέγει την διεύρυνση Οικονομικών ανισοτήτων και την φτωχοποίηση μεγάλων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Το μείγμα είναι εκρηκτικό και μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε ένα θερμό φθινόπωρο.