Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας συμμετείχε στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο αρχαιολογικό μουσείο Νεάπολης, στο αρχαίο θέατρο Γυθείου και στον αρχαιολογικό χώρο του κάστρου Γερακίου.

Έτσι, στις 22 Σεπτεμβρίου στο Γεράκι έγινε θεματική ξενάγηση μαθητών του δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου από αρχαιολόγους της Εφορείας, με παράλληλη ενημέρωσή τους για την τοπική χλωρίδα από εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού. Στις 23/9 πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές δράσεις για το ευρύ κοινό από τις αρχαιολόγους κ.κ. Ευαγγελία Πάντου (προϊσταμένη της υπηρεσίας), Γιάννα Κατσουγκράκη, Δανάη Χαραλάμπους, Ευαγγελία Ελευθερίου και την αρχιτέκτονα – μηχανικό κ. Κωνσταντίνα Ντουφή (υπεύθυνη του έργου ΕΣΠΑ που πραγματοποιήθηκε στο κάστρο).

Αρκετός κόσμος παρευρέθηκε και ενημερώθηκε για την ιστορία του κάστρου αλλά και για τα έργα που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Πολύτιμη και η βοήθεια των δύο υπαλλήλων του κάστρου: του νυχτοφύλακα κ. Ιωάννη Κατράνη και της ημερήσιας φύλακα κ. Κωνσταντίνας Μαλαβάζου.

Φεύγοντας, υπήρχε κέρασμα για όλους από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γερονθρών.

Το βράδυ στην κεντρική πλατεία Γερακίου, που είχε στολιστεί με γερακίτικα χαλιά, υπήρξε εκδήλωση με ζωντανή μουσική και παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κυριών Γερακίου.

Συγχαρητήρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας για τις πολύ ωραίες εκδηλώσεις που προέβαλαν και ζωντάνεψαν το κάστρο.

Συνδιοργανωτές ήταν ο Δήμος Ευρώτα, ο Σύλλογος Κυριών Γερακίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών.

Χρήστος Μπαλαμπάνος