Γιορτή μνήμης και τιμής για το βασιλιά Λεωνίδα και τους 300 σπαρτιάτες πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Σπαντίδου στο Γεωργίτσι το περασμένο Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου.

Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία του κ. Νίκου Μπακή και των χωριών της “Πάνω Ρίζας” Ταϋγέτου, γνωστών ως Βόρειων Δήμων, του πρώην δήμου Πελλάνας. Συνέπραξαν το Εκπαιδευτικό Αρχαιοπρεπές Οπλιτικό Άγημα “Λεωνίδας” και ο Παλαιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Σπάρτης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε ο ιατρός και συγγραφέας δρ Δημήτριος Σπαντίδος.

Η εκδήλωση περιελάμβανε τα εξής δρώμενα: επίδειξη της σπαρτιατικής φάλαγγας, παρουσίαση οπλισμού ελλήνων οπλιτών και τον πυρρίχιο χορό, από πλευράς οπλιτικού αγήματος, και επίδειξη πάλης από τα αγόρια και κορίτσια του παλαιστικού συλλόγου.

Εισηγητές ήταν ο πρόεδρος του οπλιτικού αγήματος κ. Διονύσης Βαρδίκος, ο οποίος παρουσίασε το κάθε δρώμενο ξεχωριστά. Η κ. Ελλάνθια Παπά έπλεξε το εγκώμιο της σπαρτιάτισσας μητέρας, για τη γνωστή ανατροφή των παιδιών και τη σπουδαία θέση που κατείχε στη σπαρτιατική κοινωνία. Τέλος ο εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προπονητής ελευθέρας και ελληνορωμαϊκής πάλης και τεχνικός σύμβουλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης κ. Χαρίλαος Ν. Χονδρονάσιος έκανε μια ιστορική αναδρομή του αθλήματος από την ελληνική μυθολογία μέχρι τις μέρες μας.

Το βίντεο της εκδήλωσης:

video: Χρήστος Κατσαβός

φωτογραφίες: Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης (Ηλίας Περγαντής, Αλέξανδρος Μπουγάδης και Γιάννης Ξύδης)

ekdilosi-1 ekdilosi-2 ekdilosi-3ekdilosi-4 ekdilosi-5