“Rectify”

Rectify

Rectify

 

Σώζεται τελικά μια ανθρώπινη ζωή;

Ο έφηβος Daniel Holden (Aden Young) καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών για το βιασμό και φόνο της κοπέλας του. Δεκαεννέα χρόνια μετά, κι ενώ εκτίει ακόμα την ποινή του, νέες εξετάσεις DNA έρχονται στο φως και ακυρώνουν την καταδικαστική απόφαση. Ο Daniel αφήνεται προσωρινά ελεύθερος λόγω αμφιβολιών και επιστρέφει σπίτι του, έχοντας να αντιμετωπίσει την οικογένειά του και τους κατοίκους μιας πόλης που δεν είναι έτοιμη να τον δεχτεί πίσω.

“Rectify” στα αγγλικά σημαίνει “αποκαθιστώ”· ταιριαστός τίτλος για ένα δράμα που στον πυρήνα του βρίσκεται ένας αντι-ήρωας ο οποίος πέρασε τη ζωή του στη φυλακή περιμένοντας να πεθάνει και ζει τώρα τη δεύτερη ευκαιρία που του παρουσιάστηκε. Ο Daniel Holden δεν είναι ο τυπικός πρωταγωνιστής που έχοντας υποστεί μια μεγάλη αδικία επανέρχεται θριαμβευτής διαλαλώντας την αθωότητά του, αποφασισμένος να διεκδικήσει πίσω τη ζωή του. Αντιθέτως, είναι ίσως ο πιο “ήσυχος” απ’ όλους τους χαρακτήρες αυτού του δράματος, ένας άντρας που έχοντας φυλακιστεί σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία έχει γίνει τώρα ένα παράξενο κράμα παιδιού και ενήλικου άντρα, αφού η ανάπτυξη της προσωπικότητάς του διακόπηκε απότομα. Ο Daniel είναι καταδικασμένος να ζει μόνιμα την εφηβεία του, μια αίσθηση ότι δεν ανήκει πουθενά, σχεδόν επιπλέει -όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα- σε μια εύθραυστη πραγματικότητα, με έναν διαρκή φόβο ότι μια απότομη κίνηση μπορεί να ταράξει πάλι τις ισορροπίες.

Γύρω από τον Daniel βρίσκεται η οικογένεια του. Ανάμεσά στα μέλη της η αδελφή του Amantha (Abigail Spencer), σύμμαχος και υποστηρίκτριά του, που προσπαθεί να αποκαταστήσει το όνομα του αδελφού της και τη σχέση της μαζί του, αλλά και ο θετός αδελφός του Ted Jr (Clayne Crawford), ο οποίος παραμένει επιφυλακτικός, σχεδόν εχθρικός απέναντί του. Και μια ολόκληρη κοινότητα που δεν μπορεί ή δε θέλει να συγχωρέσει έτσι εύκολα τον Daniel και να τον ξανακάνει μέλος της.

Rectify 2

Το μεγάλο ατού της σειράς είναι οι καλογραμμένοι χαρακτήρες της· αυτοί οδηγούν την πλοκή με έναν αργό αλλά σταθερό ρυθμό και προσφέρουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σπουδή πάνω στην ψυχοσύνθεση του ατόμου και στη βαθιά μοναξιά, που αποτελεί ίσως και την τραγωδία της ανθρώπινης ύπαρξης, θίγοντας ταυτόχρονα θέματα ενοχής, τιμωρίας και ατομικής ταυτότητας. Μιλάει για τη βία ως κάτι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανθρώπινη φύση, για τη σωτηρία που αναζητάμε όλοι, μάταια ή όχι, και για το αν μπορείς ποτέ να απελευθερωθείς πραγματικά από το παρελθόν.

Η σειρά “Rectify” του Ray McKinnon έκανε πρεμιέρα στις 22 Απριλίου 2013 στο “SundanceTV” και ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο της μετά από έξι επεισόδια. Στις 19 Ιουνίου 2014 ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος δέκα επεισοδίων.

Ναταλία Παπαδοπούλου

Τρέιλερ α’ κύκλου

Επίσημο site

http://www.sundance.tv/series/rectify