Η τελετή εγκαινίων του νέου εργοστασίου επεξεργασίας, τυποποίησης και εξαγωγής ελιάς και ελαιόλαδου της οικογένειας Ευστάθιου και Ματίνας Βαλιώτη πραγματοποιήθηκε νωρίς χθες το απόγευμα στο 9ο χλμ της εθνικής οδού Σπάρτης – Γυθείου. Τον αγιασμό τέλεσε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ενώ το “παρών” έδωσε πλήθος κόσμου καθώς και πολλοί επίσημοι.

Sparta Gourmet (1)
Sparta Gourmet (4)
Sparta Gourmet (5)
Sparta Gourmet (3)

Μετά το τέλος του αγιασμού οι παρευρεθέντες ξεναγήθηκαν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν 7.700 τμ στεγασμένους χώρους, 2.000 τμ εξωτερικούς χώρους αποθήκευσης, δυνατότητα δεξαμενισμού άνω των 4.000 τόνων λαδιού και άνω των 4.000 τόνων ελιάς, δύο γραμμές ελαιοτριβείου επεξεργασίας 6.000 κιλών ελαιοκάρπου ανά ώρα έκαστη και δύο γραμμές επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας ελιάς δυναμικότητας 20 τόνων ανά βάρδια έκαστη. Δίνεται επίσης η δυνατότητα εξαγωγής άριστης ποιότητας ελαιολάδου μέσω της πρωτοποριακής μεθόδου μάλαξης ταχυθερμαντήρα contherm της Alfa Laval, που επιτυγχάνει υψηλή συγκέντρωση πολυφαινολών.

Sparta Gourmet (6)
Sparta Gourmet (7)
Sparta Gourmet (8)
Sparta Gourmet (9)
Sparta Gourmet (10)
Sparta Gourmet (11)
Ευστάθιος Βαλιώτης: Θα διαθέσουμε 50 εκατ. ευρώ για να αναγεννήσουμε τον τόπο

Στις ομιλίες που ακολούθησαν, ο κ. Βαλιώτης κατέστησε σαφές πως σκοπός της νέας μονάδας είναι η ανάδειξη του λακωνικού ελαιολάδου και ελιάς στις διεθνείς αγορές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “θα διαθέσουμε 50 εκατ. ευρώ για να αναγεννήσουμε τον τόπο” (…) “ο τόπος αυτός πρέπει να έχει την καλύτερη μεταχείριση. Διαθέτουμε την καλύτερη ελιά κι ένα από τα καλά λάδια. Είναι ντροπή το 10% του λακωνικού λαδιού να το βιομηχανοποιούν έξω. Αν βελτιωθούν τα πράγματα, με τα σημερινά δεδομένα το προϊόν μας μπορεί να φεύγει 100% τυποποιημένο από εδώ” (…) “Έχουμε παραγωγή που φτάνει τους 100.000 τόνους το χρόνο. Αν το βελτιώσουμε, μπορούμε να φτάσουμε τις 200.000”. Κλείνοντας το χαιρετισμό του, προέτρεψε τους λάκωνες να μην απορρίπτουν τις νέες ιδέες, αφού μέσα από αυτές θα προκύψει η πρόοδος.

Σταματική Βαλιώτη: Φιλοδοξία μας ένα έργο προσφοράς

Λαμβάνοντας το λόγο η σύζυγός του Σταματική, τόνισε πως “η πρώτη πατρίδα μας, η Ελλάδα, σήμερα περνά δύσκολες στιγμές, μιας και η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει έχει πολυποίκιλες επιπτώσεις. Κύρια -αν όχι κυριότερη- αιτία της οικονομικής κρίσης είναι η αποδυνάμωση της παραγωγικής λειτουργίας της εθνικής οικονομίας κυρίως στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση. Φιλοδοξούμε λοιπόν με την επένδυσή μας αυτή να ενισχύσουμε τη λακωνική παραγωγή, την παραγωγική διαδικασία στηρίζοντας την εθνική οικονομία, αφού για μας δεν αποτελεί αποκλειστικό σκοπό το κέρδος” (…) “Δεν στοχεύουμε στον ανταγωνισμό με τις ήδη υπάρχουσες κι αντίστοιχες με τη δική μας επιχειρήσεις, ιδιωτικές ή συνεταιριστικές. Στόχος μας είναι να δράσουμε με ξεκάθαρο, εξωστρεφή και εξαγωγικό προσανατολισμό. Να δώσουμε τη δυνατότητα στο λάκωνα παραγωγό να διαθέσει τα προϊόντα του σε τιμές που και τα έξοδά του θα καλύπτονται και θα εξασφαλίζεται το αυτονόητο κέρδος”.

Τέλος ανέφερε πως βούληση της οικογένειας Βαλιώτη είναι το έργο αυτό να αποτελέσει προσφορά στον τόπο μας “που αξίζει και δικαιούται ένα καλύτερο παρόν κι ένα ακόμα καλύτερο μέλλον, κυρίως για τους νέους που πρέπει να μείνουν και να προκόψουν εδώ για να μην ξενιτευτούν όπως εμείς”.

Sparta Gourmet Επικοινωνία

ΣΠΑΡΤΑ ΓΚΟΥΡΜΕ Α.Β.Ε.Γ.Ε.Τ, Εξαγωγική Εταιρεία Τροφίμων – Ελαιοτριβείο (9ο χλμ ΕΟ Σπάρτης – Γυθείου)

27310 27332 & 6980881018

e-mail: info@spartagourmet.com

Facebook