“We’re Peaky Blinders. We’re no scared of coppers”

Peaky Blinders 1

Peaky Blinders 1Αρχές του 20ου αιώνα στην Αγγλία, και συγκεκριμένα στο Μπέρμιγχαμ του 1919, ο νόμος δεν έχει θέση. Ένας βίαιος κόσμος, εν μέσω οικονομικών αναταραχών, μάχεται για την επιβίωση και την κυριαρχία. Σκληρές συμμορίες, στρατιώτες του α’ παγκόσμιου πολέμου και κομμουνιστές πρωταγωνιστούν σε ένα σκηνικό αναταραχών και εξεγέρσεων που σκορπίζουν τον κίνδυνο στα κακόφημα σοκάκια της περιοχής.

Στο κέντρο της ιστορίας, η σκληροτράχηλη και ξακουστή συμμορία PeakyBlinders. Αποτελούμενη από τα μέλη της οικογένειας Shelby, ελέγχει μεγάλο μέρος από κάθε παράνομη δραστηριότητα της πόλης. Το παρατσούκλι τους το οφείλουν εν μέρει στα χαρακτηριστικά καπέλα τους με την προεξοχή στο μπροστινό μέρος (Peaky) και εν συνεχεία στη συνήθειά τους να ράβουν στην προεξοχή αυτή ξυράφια, με τα οποία επιτίθενται στον αντίπαλο σε κάθε συμπλοκή (Blinders). Με αρχηγό τους τον Thomas Shelby (Cillian MurphyInception, Batman Begins, The Wind that Shakes the Barley), τον πιο αδίστακτο όλων των αδερφών, ελέγχουν παράνομα στοιχήματα, πωλούν προστασία σε μαγαζιά και επιχειρήσεις, διαπράττουν ληστείες και δεν διστάζουν να φτάσουν ακόμα και στο φόνο. Αδίστακτος, απρόβλεπτος, πανέξυπνος, φιλόδοξος, ο Tommy μάχεται με τους δικούς του εσωτερικούς δαίμονες, κατάλοιπα της παρουσίας του στον πόλεμο, και φιλοδοξεί να ανεβάσει το κύρος της συμμορίας του, κάνοντάς την γνωστή πέρα από τα σύνορα της πόλης. Σε μια κλοπή ρουτίνας στις αποθήκες του λιμανιού, από απροσεξία των δικών τους, παίρνουν το λάθος φορτίο και έρχονται αντιμέτωποι με κινδύνους και ρίσκα που πρέπει να πάρουν. Ως άνθρωπος του τζόγου, ο Tommy είναι έτοιμος να τα παίξει όλα για όλα και να εκμεταλλευτεί το λάφυρο που έπεσε στα χέρια του. Το γεγονός αυτό όμως δεν περνά απαρατήρητο, και o επιθεωρητής Chester Campbell (Sam NeillThe Hunt for Red October), που πέρασε τη μισή του καριέρα ανταλλάσσοντας θύματα με τον IRA στο Μπέλφαστ, φτάνει στην πόλη κατόπιν εντολής του ίδιου του Winston Churchill αποφασισμένος να εξαλείψει τη διαφθορά και χρησιμοποιώντας γι’ αυτό κάθε νόμιμο και παράνομο μέσο. Ως καινούργιος πλέον αρχηγός της αστυνομίας, έχει στο στόχαστρό του τους PeakyBlinders με αυτοσκοπό του την εξόντωσή τους.

Peaky Blinders 2

« … Στη Γαλλία λέγαμε ότι είναι μόνο η ορχήστρα που ανεβάζει την ένταση. Είναι μόνο τρομπόνια και τούμπες, τίποτα άλλο. Είναι μόνο θόρυβος. Μόνο θόρυβος. Θα το συνηθίσεις. Έτσι, ηρέμησε, μπράβο αγόρι μου… » Tommy Shelby

Οι γυναικείοι ρόλοι της σειράς είναι μείζονος σημασίας, με εκείνον της θείας Polly (Helen McCrory), της μητρικής φιγούρας της οικογένειας Shelby, να κυριαρχεί. Μπορεί οι Peaky Blinders να είναι σκληροί και αδίστακτοι, όμως γι’ αυτούς ο θεσμός της οικογένειας είναι πάνω απ’ όλα. Η οικογένεια πρέπει να είναι δεμένη, ισχυρή, τόσο δυνατή όσο και οι άντρες της. “Και οι άντρες της, μεγαλώνουν και γίνονται όπως ακριβώς τους σφυρηλατούν οι γυναίκες της”. Επίσης, μια κοπέλα από το Μπέλφαστ, η όμορφη Grace (Annabelle Wallis), έρχεται για να ταράξει τα νερά, πιάνοντας δουλειά στην τοπική pub και παίζοντας σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.

Peaky Blinders 3

Δημιουργός της σειράς είναι ο StevenKnight(DirtyPrettyThings, Hummingbird), σύμφωνα με τον οποίον “το σενάριο είναι βασισμένο σε οικογενειακούς μύθους και ιστορικά γεγονότα τα οποία έχουν μπλεχτεί με έναν αληθινό ιστορικό ιστό, σε ένα τοπίο απόλυτα κινηματογραφικό…”. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι OttoBathrust και TomHarper, ενώ σε κάποιους μικρούς ρόλους συναντάμε τον Tommy Flanagan (Sons of Anarchy) και τον Charlie CreedMiles (Wild Bill).

Η βρετανική τηλεόραση, βαδίζοντας αυτή τη φορά στα βήματα του γκανγκστερικού σινεμά, εντυπωσιάζει αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Με μια υποδειγματική ατμόσφαιρα ταξιδεύει το θεατή στο βιομηχανικό Μπέρμιγχαμ, σε ένα σκηνικό κακόφημων γειτονιών, πνιγμένες στο καπνό των φουγάρων και στη λάσπη των δρόμων, με την απόηχο του πολέμου να πλανάται παντού. Διαφθορά, πολιτικά δρώμενα, τζόγος, νευρικά άλογα, μαχαίρια και περίστροφα, βία, άντρες να καπνίζουν και το ουίσκι να ρέει άφθονο, πλαισιώνονται στην εντέλεια με τη μουσική των Nick Cave, The White Stripes, The Raconteurs, συναντώντας τα ιρλανδέζικα τραγούδια της εποχής -τραγουδισμένα από τους θαμώνες των pub– και συνθέτουν ένα σκηνικό μελαγχολικό και ταυτόχρονα απολαυστικό.

Μέχρι στιγμής η σειρά αποτελείται από έξι επεισόδια των 60 λεπτών (προβλήθηκε τη χρονική περίοδο Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2013) και θα επιστρέψει στους δείκτες του BBC 2 με τον δεύτερο κύκλο της μέσα στο 2014.

Peaky Blinders 4

Βαθμολογία: 8,5 /10

Μαρία Καρρά

Peaky Blinders: Series launch trailer